Leonard I. Voicu (Canada)

Montreal, Canada, din 1991

Email: leonardvoicu@gmail.com

Cărți publicate:

Zori de zi (poezie), Editura Destine, Montreal, 2011

Singur și departe (poezie), Editura Singur, Târgoviște, 2011

Drumul (nuvele), Editura Destine, Montreal, 2013

Iubiri (poezie), Editura Destine, Montreal, 2014

Funia roșie (nuvele), Editura Antim Ivireanu, Rm. Vâlcea, 2016

Surorile (roman), Editura Destine, Montreal, 2017 și Editura Betta, București, 2018

Singur (roman), Editura Ex Ponto, Constanța, 2021

Despre autor:

Poet şi prozator, preşedinte al Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români (A.C.S.R.) https://scriitoriiromani.ca/ și al Cenaclului literar Mihai Eminescu din Montreal începând din anul 2017. Fondator al revistei trimestriale de cultură şi artă Repere Literare, https://scriitoriiromani.ca/repere-literare/  (2021) membru în Consiliul director al Asociaţiei Culturale Române (A.C.R.) din Canada.

Născut la Bucureşti în 1962. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară, Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București. În 1991, s-a stabilit în  Canada, la Montreal. Aici, și-a completat studiile de specialitate, obținând un Master în Microbiologie şi Imunologie la Universitatea din Montreal.

Dragostea pentru literatură se manifestă din clasele primare. Primele sale compuneri o impresionează pe învățătoare care îi recunoaște talentul. A fost un imbold pentru a pătrunde cu pasiune în lumea vrăjită a metaforei. Ulterior, sub influența creațiilor unor mari poeți şi prozatori români – Mihail Eminescu, George Coșbuc, Liviu Rebreanu, Ion Creangă, Lucian Blaga, Marin Preda, Nichita Stănescu – a început să scrie primele versuri, care vor reflecta sentimente de iubire ale tinereții, cât şi proză, încercând răspunsuri la o seamă de întrebări existențiale. În primăvara anului 2010, în cadrul Cenaclului Mihai Eminescu, a prezentat câteva poeme, primind aprecieri încurajatoare.

Din respect pentru poetul naţional, în anul 2019, donează un bust din bronz, montat pe un soclu de granit masiv, Catedralei Ortodoxe Buna Vestire din Montreal. Bustul a fost realizat de artistul plastic Petru Ilie Birău, din România. Un scurt documentar de la inaugurare poate fi vizionat la acest link: https://youtu.be/_EHpzhNYUEc  

În anii ’90, pe timpul când deținea funcția de preşedinte al Federației Asociațiilor Române din Canada (F.A.R.), a colaborat la revista Luceafărul din Montreal, cu articole despre filozofia vieţii. A publicat versuri şi proză în revistele: Tribuna (Cluj), Constelaţii Diamantine, (Craiova), Destine Literare (Montreal), Itaca (Dublin) Candela (Montreal), Helis (Slobozia), Mărturii Culturale (Satu Mare), Repere Literare (Montreal), Conexiuni Culturale (Cleveland).