Nicu Covaci – muzician (Spania, Moraira, din 1988)

Reședința: Spania, Moraira (din 1988), Germania (din 1977), Olanda (din 1976)

Website: http://www.covaci.de/

Email: nicucovaci_phoenix@yahoo.com

Prezentare: Nicu Covaci s-a născut la Timișoara, România, în data de 19 aprilie 1947, și este fondatorul trupei de muzică rock Phoenix, care anul viitor (2022) va împlini 60 de ani de activitate neîntreruptă. În 1962, alături de Florin „Moni” Bordeianu, a înființat trupa Sfinții, care a fost interzisă în 1965 de regimul comunist, iar fondatorii i-au schimbat numele în Phoenix. De atunci, chiar dacă membrii s-au mai schimbat, activitatea muzicală a fost neîntreruptă, având succes atât în țară cât și în străinătate, lansând numeroase hit-uri pe albume ca Vremuri, Floarea stâncilor, Meșterul Manole, Mugur de fluier, Cantafabule, Transsylvania Phoenix, Symphoenix, În umbra Marelui Urs, Baba Novac, Înapoi în viitor etc.

Website trupa Phoenix: http://www.transsylvania-phoenix.de (site în lucru)

Din interviul apărut în aprilie 2021, în revista Confluențe literare:

Gabriela Căluțiu Sonnenberg: MITUL PHOENIX, cum bine l-a numit emeritul om de cultură Ion Cepoi, continuă să trăiască și să se hrănească din nestăvilita dragoste de viață a muzicienilor perindați prin componența trupei. Care este mesajul pe care ni-l transmite PHOENIX, după părerea ta?

Nicu Covaci: Mesajul nostru este unul singur: LIBERTATEA. Distinsul gorjean, pe care l-ai citat adineaori, a mai spus: „Libertatea nu se vinde, nu se cumpără, nu se negociază, nu se împrumută, nu se ia și nu se dă pe credit. Te naști sau nu te naști liber și lași moștenire ceea ce tu însuți ai primit la naștere.” (…) Tocmai asta a însemnat PHOENIX pentru generația mea și pentru multe asemenea generații. O mână de oameni care s-au născut liberi și care au lăsat moștenire generației mele și altor atâtea generații miracolul libertății. Pentru mine și generația mea, PHOENIX egal LIBERTATE.”

Întreg interviul aici: https://confluente.org/gabriela_calutiu_sonnenberg_1621421140.html

Un alt interviu, mai vechi, luat de Gabriela Căluțiu Sonnenberg, care a apărut în Occidentul românesc:

http://occidentul-romanesc.com/mugur-de-fluier/