Paulina Popescu

(Kitchener, Ontario, Canada, din 1987)

Email: franois.mallette@rogers.com

Website: http://paulinapopescu.blogspot.com/

Cărți publicate:

Fluturii cenușii, Editura Eykon, București, 2019

A publicat două nuvele, în limba franceză, în volumul Pour se raconter

Despre autoare:

Referințe critice:

„Cartea Fluturii cenușii, scrisă de Paulina Popescu, este radiografia unei epoci, anii 1970-1980 ai României socialiste conduse de dictatorul Nicolae Ceaușescu, în care omul era prins între două extreme ale imposibilității – imposibilitatea să trăiască demn în condițiile sociale, economice și politice date, pe de o parte, și imposibilitatea să plece din țară, pe de alta. O perioadă în care diminețile începeau cu statul la cozi timp de câteva ore pentru lapte, carne, zahăr și ulei, iar serile se încheiau cu discursul dictatorului la televizor, după care se întrerupea atât programul tv., cât și curentul. O perioadă de corupție administrativă, minciună politică și socială, sărăcie, înapoiere și degradare jalnică a standardului de viață. O perioadă în care oamenii nu aveau pașaport, nici dreptul de a călători sau părăsi țara, iar cei care solicitau plecarea din țară deveneau „elemente dușmănoase”, indezirabili, suspecți, și erau tratați în consecință: persecutați, dați afară din serviciu, intimidați, șantajați, privați de libertate sau chiar de proprietăți.

Sabina, personajul central al cărții, devine un simbol al tânărului nemulțumit de sistem, intolerant la corupția și degradarea morală endemice, revoltat de situația în care ajunsese țara, dar care nu se zbate să schimbe sistemul, ci decide să părăsească țara în orice condiții, ceea ce până la urmă se va și realiza. Această atitudine va deveni, și mai târziu, când regimul politic se va schimba în urma Revoluției din 1989, caracteristica generațiilor de tineri, care părăsesc țara într-un număr uriaș, de câteva milioane timp de trei decenii.

Paulina Popescu creează un personaj simptomatic prin care putem înțelege psihologia migrantului, dar și mecanismele socio-politice care conduc la asumarea unui astfel de „proiect de viață”, unul dificil, riscant și, între anumite limite, chiar traumatic. Sabina își urmează visul Canadian beneficiind de o situație dintre cele mai romantice, iar după toate dezamăgirile și dificultățile întâmpinate în noua ei patrie, găseșțe libertatea și împlinirea refuzate în țara natală.

Fluturii cenușii este o narațiune exemplară despre refuzul unei tinere educate, frumoase și ambițioase de-a trăi într-o lume dominată de dictatura ceaușistă, despre nevoia de libertate și demnitate personală.”

Ph. D. Vianu Mureșan