Iuliana Pașca

Barcelona, Spania, din 2019; Milano, Italia, din 2017

Email: aici

Website: iulianapasca.wordpress.com

Facebook: aici 

Cărți publicate:

Reflectările unei molecule / Riflessioni di una molecola / Reflections of a molecule, Editura Ecreator, Baia Mare, 2020

Despre autoare:

„și cele mai înghețate inimi pot simți profunzimi”

Iuliana Pașca (n. 26 martie 1991), din Lăpuș, Maramureș, a studiat Limba și Literatura Română-Limba și Cultura Chineză la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2010-2014), obținând două burse de studiu în Hangzhou, China (unde a locuit din 2012 până în 2014). 

A obținut diploma de licență cu lucrarea Nebunia în literatură. Pornind de la „Jurnalul unui nebun” al lui Lu Xun. A absolvit cursurile masteratului internațional Conflict Analysis and Management al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Cluj-Napoca) cu lucrarea de dizertație Mediation in Mainland China (2017). Și-a prezentat lucrări științifice precum Diaoyu Islands – a contemporary dispute between China and Japan la conferința „Europe-China Dialogue in Media and Communication Sciences”, la Università della Svizzera italiana, Lugano, Elveția (2016).

A participat la cenacluri literare din țară și din străinătate, fiind membră a unor grupări literare online, a publicat poezii în Albumul ARTivated (Timaff, Cluj-Napoca, 2015), Antologia Cercul Poeților vol.II (Ed. Colorama, Cluj-Napoca, 2018), Antologia Paradisul Iubirii (Ed. Ecreator, Baia-Mare, 2020), dar și în reviste de literatură online.

A debutat cu volumul trilingv Reflectările unei molecule / Riflessioni di una molecola / Reflections of a molecule (Ed. Ecreator, Baia Mare, 2020).

În prezent este Secretar General al „Revistei Solitudinea” și profesoară de limba engleză în Barcelona, Spania.

Referințe critice:

„Iuliana Pașca orchestrează registrele limbajului în mod original și îndrăzneț, fără prejudecăți în privința unor sensibilități ale cititorului, încât ai de la începutul lecturii impresia că autoarea îți adresează un îndemn, să fii mai deschis, mai degajat în fața textului”

(Zorin Diaconescu, Provocarea cititorului și pactul cu poezia).

„Finalul volumului Reflectările unei molecule… este apoteotic, autoarea lui, Iuliana Pașca, dedicând trei poeme celor trei virtuți teologice pe care ar trebui să le sporească orice om: dragostea, nădejdea și credința, suficiente argumente, fără îndoială, că, în literatura română contemporană, s-a mai născut un poet autentic.” (Cristian Gabriel Moraru, Molecula de poezie). „Impregnată cu un parfum ezoteric aducător de iluminare, poezia Iulianei Pașca oferă o perspectivă a unei lumi aşezate pe şubrezenia eternităţii şi la care „sfârşitul a început la naştere”.

(Daniel Mariș, Inedita istorie a unei femei demon cu pene).