Doina Ira-Tăutan

SUA, din 2016

Email: aici

Website:

Cărți publicate:

Speranță renăscută, Editura Eikon, București, 2011 (coautor Viorel Tăutan)

Dor de vis, Editura Caiete Silvane, 2013

Spitalul de nebuni, Editura Caiete Silvane, 2016

Spitalul de nebuni (reeditat), Itaca Publishing House, Irlanda, 2020

Despre autoare:

Doina Ira–Tăutan s-a născut la data de 16 mai 1957 în Făcăeni-Ialomiţa. Absolventă a Liceului Agricol „Dimitrie Cantemir” din Huși, județul Vaslui, este licenţiată a Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de valori a Academiei de Studii Economice București şi a Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Este master în Relaţii Financiar – Bancare Internaţionale.

Pasionată de muzică, literatură, artă autentică în general, compune muzică şi scrie din dorinţa de exprimare a vibraţiilor proprii în contact cu aspectele vieţii cotidiene şi, în consecinţă, de expunere a percepţiei personale asupra stărilor şi atitudinilor unora dintre cei în mijlocul căror trăiește și relaţionează.

Publică tablete tematice, eseuri şi pagini de jurnal în revista Agora din Urziceni-Ialomiţa, din redacţia căreia a făcut parte până la stabilirea în Ardeal.

Debutează în revista Caiete Silvane cu poeme de dragoste scrise în colaborare cu soţul său, scriitorul Viorel Tăutan. Revista Cafeneaua Literară din Piteşti îi publică, în nr. 2/ februarie 2011, două pagini cu poeme realizate în aceeaşi manieră. Urmarea acestei colaborări este placheta de poeme Speranță renăscută, Editura Eikon, 2011.

În anul 2012 obţine premiul III, secţiunea Eseu, în cadrul Concursului Internaţional „Dor de Eminescu”, ediţia I, organizat de Liga Scriitorilor Români, filiala Alba, sub egida Uniunii Scriitorilor.

Devenind colaboratoare fidelă revistei Caiete Silvane, trimite şi i se publică fragmente din romanul Dor de vis, apărut la jumătatea lunii martie 2013, precum şi din romanul Spitalul de nebuni, apărut la începutul lunii august 2016, ambele la Editura „Caiete Silvane”, scrieri agreate de cititori ai revistei datorită „stilului limpede, cursiv, supus unei logici evenimenţiale fireşti, cu accente confesive. Este de remarcat, în plus, intenţia topirii diferenţelor dintre cele două specii ale epicului, jurnalul şi memoriile, ceea ce amplifică în mare măsură spectacularul analitic şi suspansul captivant.” (Imelda Chința)

Este inclusă cu poeme în Antologia Primăvara Poeziei – edițiile a XI-a, a XII-a, a XV-a și a XVI-a.

Calitatea de rezident permanent în USA îi dă posibilitatea să participe la cea de-a II-a editie a Concursului de creație literară pentru scriitori din diaspora, lansat de Centrul de Promovare Itaca și Revista Itaca – Dublin în parteneriat cu Grupul Media Singur. Juriul internațional îi acordă distincția CARTEA ANULUI 2016 – PROZĂ pentru volumul Spitalul de nebuni.